Welke loterijen hebben de beste winstkansen?

Inleiding: Het belang van de algemene winstkansen

Wanneer u een loterijbriefje koopt, wilt u natuurlijk de beste kans hebben om te winnen. Maar met zo veel verschillende loterijspellen en prijzenpotten, hoe weet u welke loterij de beste algemene winstkansen biedt?

Het is belangrijk om naar de algemene winstkansen te kijken, omdat dit een goede indicatie geeft van uw totale winstkans bij een bepaald spel. Sommige loterijen hebben misschien betere kansen om de jackpot te winnen, maar veel slechtere kansen om iets anders te winnen. Andere loterijen hebben dan weer een grotere kans dat je een kleinere prijs wint.

Door te focussen op de algemene winstkansen, krijg je een completer beeld van wat je kansen zijn om überhaupt iets te winnen. Zo kan je de beste loterij kiezen op basis van je doelen – ga je puur voor de grote jackpot of wil je vooral een redelijke kans hebben om een leuk bedrag te winnen?

In dit artikel bekijken we daarom welke loterijen over het algemeen de beste winstkansen bieden, zodat jij een geïnformeerde keuze kan maken.

De loterijspellen met de beste algemene winstkansen

Als we kijken naar de algemene winstkansen, dus de kans om überhaupt iets te winnen, dan komen een aantal loterijspellen als beste naar voren:

 • Staatsloterij 5-38: met kansen van 1 op 9 om iets te winnen heeft dit spel veruit de beste algemene winstkansen. Zelfs als je niets wint met je lotnummers maak je kans op een prijs met 2 miljoen loten die garantie-prijzen uitkeren.
 • Lotto: met 13 prijsklassen en kansen van gemiddeld 1 op 31 om iets te winnen is Lotto ook een spel met goede algemene winstkansen. De twee wekelijkse trekkingen geven je bovendien veel kansen om te winnen.
 • Eurojackpot: dit spel lijkt qua opzet veel op Lotto, met ook 13 prijsklassen. De winstkansen zijn met 1 op 32 iets lager, maar nog altijd zeer goed.
 • Lucky Day: dit kraslot van de Nationale Loterij heeft een gemiddelde winstkans van 1 op 3,7. Bij elk kraslot maak je dus kans om een kleinere prijs te winnen.
 • Mini-Loterij: de maandelijkse trekking van dit spel geeft je een kans van 1 op 3 om iets te winnen. Daarnaast maak je ook nog eens kans op de hoofdprijs.

Al deze spellen combineren een redelijke tot goede kans op kleinere prijzen, met een kleine maar niet onrealistische jackpotkans. Dit maakt ze over het algemeen de beste keuze als je gewoon een leuke kans wilt maken om wat te winnen.

De loterijspellen met de beste kansen op de jackpot

Als je echt specifiek op zoek bent naar de beste kansen om de hoofdprijs te winnen, dan is de keuze iets beperkter:

 • Staatsloterij Miljoenprijs: met kansen van 1 op 4 miljoen is dit het spel van de Staatsloterij met de beste jackpot-kansen. Nog altijd klein, maar beduidend beter dan bijvoorbeeld de kansen van 1 op 45 miljoen bij de Lotto.
 • Eurojackpot: met kansen van gemiddeld 1 op 95 miljoen is dit na de Staatsloterij Miljoenprijs het spel met de beste jackpot-odds. De jackpot rolt bovendien lekker door naar de volgende trekking bij geen winnaar.
 • Lotto: ondanks de fors lagere kansen van 1 op 45 miljoen blijft Lotto populair vanwege de hoge gemiddelde jackpot. Ook hier rol je mee naar een volgende trekking met hogere prijzen bij geen winnaar.

Hoewel de kansen klein lijken, is het goed om te beseffen dat iemand uiteindelijk die jackpot wint. Als je echt van gokken houdt, zijn dit de spellen die je de beste kans geven om multimiljonair te worden!

De loterijspellen met de beste kansen op het winnen van een prijs

Kijken we naar de kansen om überhaupt een prijs te winnen, dus niet specifiek de hoofdprijs, dan zien we vooral de volgende spellen boven drijven:

 • Krasloten: krasloten als Luck Day, Super Cash en Mega Cash van de Nationale Loterij hebben winstkansen tussen de 60 en 70%. Je wint dus bij gemiddeld 2 op de 3 krasloten een klein bedrag.
 • Staatsloterij 5-38: met maar liefst 90% winstkans is dit veruit het beste loterijspel als je gewoon een leuke prijs wil winnen. De garantie op prijzen zorgt dat je bijna altijd iets wint.
 • Bingo: bingo heeft over het algemeen een bovengemiddelde prijzenkans, gemiddeld ongeveer 50%. Dit komt omdat je meerdere kaarten tegelijk speelt.
 • Mini-Loterij: met 67% winstkans maak je bij dit spel meer kans dan niet om een kleiner bedrag te winnen bij de maandelijkse trekking.

Wil je dus gewoon regelmatig kans maken op wat kleinere prijzen in de orde van 5 tot 50 euro? Dan is een combinatie van krasloten en de spellen met gegarandeerde prijzen als 5-38 en Mini-Loterij het meest kansrijk.

De loterijspellen met de beste kansen om miljonair te worden

We dromen allemaal weleens van hoe het zou zijn om miljonair te worden. Maar bij welke loterijspellen heb je de beste kans?

 • Staatsloterij Miljoenprijs: met prijzen van 1 miljoen of 5 miljoen is dit letterlijk een spel om miljonair te worden. Met kansen van 1 op 4 miljoen heb je een reële kans om in één klap schatrijk te worden.
 • Lotto: als je de jackpot wint, wordt je in één keer multimiljonair. De Lotto geeft je twee kansen per week, al zijn de kansen op de hoofdprijs maar 1 op 45 miljoen.
 • Eurojackpot: ook hier word je in één trekking multimiljonair bij een jackpotwinnaar. De kansen zijn iets hoger dan bij Lotto, gemiddeld ongeveer 1 op 95 miljoen.
 • Krasloten: met topprijzen van 1 miljoen euro geven krasloten als Mega Cash en Super Cash je ook kans om in één klap miljonair te worden. De kans is klein, maar wel reëel.

Al deze loterijen hebben topprijzen van minimaal 1 miljoen, waarmee je direct tot de loterijmiljonairs zou behoren. Durf jij te dromen van zo’n levensveranderende prijs?

De beste krasloten met de hoogste winstkansen

Krasloten zijn erg populair vanwege de eenvoud en de snelle prijsbekendmaking. Maar niet elk kraslot geeft je evenveel winstkans. Dit zijn de krasloten met de beste algemene winstkansen:

 • Lucky Day: met kansen van 1 op 3,7 om iets te winnen is dit kraslot van de Nationale Loterij veruit het meest kansrijk.
 • Mega Cash: dit kraslot geeft je een winstkans van ongeveer 1 op 4. Met prijzen tot 250.000 euro is er ook echt wat te winnen.
 • Cash winnaar: dit kraslot van Lotto geeft je een winstkans van gemiddeld 1 op 5. Alle prijzen zijn cash geldprijzen.
 • Super Cash: ook dit kraslot van de Nationale Loterij scoort goed met een winstkans van gemiddeld 1 op 5,5.
 • Tripl3 Cash: met drie kansgeld vakjes maak je bij dit kraslot van de Staatsloterij maar liefst 1 op 3 kans op een geldprijs.

Kraslotfans zijn dus het beste af bij de bovenstaande krasloten. Deze bieden simpelweg de beste prijs- en winstkansen om er echt iets aan te hebben.

Het belang van de juiste loterijkeuze voor jou

Zoals je hebt kunnen lezen, verschilt de winstkans behoorlijk per loterijspel. Het is daarom belangrijk om goed na te denken over wat jouw doelen zijn, zodat je de juiste loterij kan kiezen.

Als je echt puur voor de grote prijzen gaat, dan is het logisch om voor spellen als Lotto, Eurojackpot en Staatsloterij Miljoenprijs te kiezen. Ga je meer voor de leuke prijsjes, dan zijn 5-38, krasloten en Mini-Loterij betere opties vanwege de hoge prijzenkansen.

Bedenk ook hoeveel je maximaal aan loterij wilt uitgeven. Met een paar eurootjes per week doe je al mee bij de meeste trekkingen. Maar ga niet je hele budget aan loten uitgeven. Het blijft een kansspel, hoe je het ook bekijkt.

Kies een of meerdere loterijspellen die bij jouw doelen en budget passen. Zo kan je met plezier en verantwoord meespelen voor de prijzen, zonder over je limieten te gaan.

Expert tips om je winstkansen te vergroten

Hoewel het winnen bij de loterij vooral een kwestie van geluk is, zijn er wel tips van experts die je winstkansen iets kunnen vergroten:

 • Speel altijd je eigen getallen in plaats van quickpick. Zo heb je meer gevoel bij je lot en dat kan geluksbevorderend werken.
 • Kies ongewone getallen buiten de standaard patronen. Veel spelers kiezen bijvoorbeeld geboortejaren, wat resulteert in veel doublures.
 • Vermijd loterijspellen met slechte winstkansen, zoals 6-49 loterijen en schrapspellen met weinig prijzen.
 • Speel met abonnementen en strippenkaarten, zo mis je geen enkele trekking.
 • Speel in lottosyndicaten, zo vergroot je voor een klein bedrag je winstkans aanzienlijk door meer loten.
 • Blijf realistisch en geef niet meer uit aan loten dan goed voor je is. Het is en blijft een kansspel, winnen is niet gegarandeerd.

Met de juiste strategie en de beste loterijkeuze kan je je winkansen zo optimaal mogelijk maken. Maar uiteindelijk blijft winnen bij de loterij vooral een kwestie van het hebben van het juiste lot op het juiste moment.

De loterijspellen met de slechtste winstkansen: wat je beter kan vermijden

Hoewel elke loterij uiteindelijk draait om geluk, zijn er een aantal spellen die je vanwege de extreem lage winstkansen beter kan vermijden:

 • 6/49 loterijen: spellen waarbij je 6 nummers uit 49 moet raden, zoals de Lotto 6/49 in Canada, geven extreem lage winstkansen van 1 op 14 miljoen.
 • Schrapspellen met weinig prijzen: vooral gratis schrapkaarten bij het boodschappen doen hebben vaak winstkansen van slechts 1 op de 10 kaarten of lager.
 • Staatsloterij Kansspelen met lage prijzenkans: KenjeTrek, Zilver en Staatsloterij Miljoen geven allemaal minder dan 50% kans op prijs.
 • Prijzen in natura: loterijen waarbij je kans maakt op een prijs in natura, zoals een auto, geven vaak extreem lage winstkansen voor de echte hoofdprijs.
 • Niet-gereguleerde buitenlandse loterijen: pas op voor loterijen in het buitenland die niet door overheidsinstanties gereguleerd en gecontroleerd worden.

Het is belangrijk om de kleine lettertjes te lezen en je goed te informeren over de daadwerkelijke winstkansen. Met de bovenstaande spellen gooi je eigenlijk je geld weg en ben je vrijwel kansloos.

Conclusie: Zo haal je het meeste uit jouw loterij-ervaring

Loterijen zijn en blijven populair, omdat ze de kans bieden om in één klap rijk te worden voor een klein bedrag. Maar niet elke loterij is even kansrijk, dus kies het spel dat het beste bij jou past.

Focus op loterijen met de beste prijzen- en winstkansen, zoals Staatsloterij 5-38, Lotto, Eurojackpot en bepaalde krasloten. Lees de regels goed en weet waar je aan begint.

Bepaal van tevoren een maximaal loterijbudget per maand of week, en houd je daar ook echt aan. Loterij is leuk, maar kan ook verslavend zijn. Blijf realistisch in je inzet en verwachtingen.

Speel met plezier, spanning en beleving, maar verwacht niet dat je elke keer gaat winnen. Zie het loterijspelen vooral als entertainment, en beschouw eventuele winsten als een leuke bonus.

Zo kan je jarenlang met plezier meespelen, de spanning van de trekkingen beleven, af en toe eens wat kleins winnen en wie weet valt jouw levensveranderende jackpotprijs een keer. Veel loterijplezier!