Verantwoord gokken: hoe je entertainend kunt gokken en op tijd kunt stoppen

Gokken kan een leuke en opwindende vorm van entertainment zijn, maar kan ook riskant zijn als het niet verantwoord wordt beoefend. Hier zijn een aantal tips om ervoor te zorgen dat je gokactiviteiten leuk, beheersbaar en verantwoord blijven:

Onthoud: het is betaald entertainment

Gokken is een vorm van entertainment waar je voor betaalt. Het is belangrijk om het te zien als een activiteit voor je vrije tijd, niet als een manier om snel rijk te worden. Verwacht dat je op de lange termijn meer geld zult verliezen dan winnen. Ga ervan uit dat het geld dat je inzet verloren is zodra je het inzet. Als je eenmaal winst behaalt, zie dit dan als een bonus.

Stel een limiet voor je geld

Beslis van tevoren hoeveel geld je maximaal wilt uitgeven aan gokken per sessie of per week. Schrijf dit bedrag op en houd je eraan. Ga nooit je limiet te buiten, ook niet als je aan het winnen bent. Als je limiet bereikt is, stop dan met gokken.

Stel een tijdslimiet

Beslis van tevoren hoe lang je maximaal wilt gokken per sessie. Schrijf de tijd op waarop je gaat stoppen en houd je aan die tijd, ongeacht of je aan het winnen of verliezen bent. Als de tijd om is, verlaat de goklocatie of log uit bij online gokken.

Jaag nooit op verliezen

Als je verliest, accepteer dat en jaag je verliezen niet na. Dit leidt meestal tot nog grotere verliezen. Heb je je limiet bereikt? Stop dan, ga niet meer geld pinnen om door te gokken.

Verwacht te verliezen

Ga er altijd van uit dat je op de lange termijn meer zult verliezen dan winnen. Gok nooit met geld dat je niet kunt missen. Beschouw gokken als een uitgave voor entertainment, zoals naar de film of uit eten gaan.

Vermijd gokken als je boos, eenzaam, gestrest, depressief of van streek bent

Gok nooit als je emotioneel van slag bent, zoals boos, verdrietig, eenzaam of depressief. Dit vermindert je oordeelsvermogen en kan riskanter gokgedrag stimuleren. Wacht tot je je beter voelt.

Zie gokken als een uitgave

Zie het geld dat je uitgeeft aan gokken als verloren. Begrotingsgeld voor andere zaken, zoals huishouden, niet uitgeven aan gokken. Leen nooit geld om te gokken.

Neem regelmatig pauzes

Maak regelmatige gokpauzes om te voorkomen dat het een gewoonte wordt. Vul je vrije tijd met andere leuke activiteiten zoals sport, kunst, sociale contacten en tijd met familie.

Vermijd riskante situaties

Vermijd gokken als je alcohol of drugs hebt gebruikt. Dit vermindert je oordeelsvermogen. Ga niet gokken als je je moe, gestrest of emotioneel voelt. Zoek geen casino’s op als je geldproblemen hebt.

Tips voor veiliger gokken

  • Speel alleen met geld dat je kunt missen
  • Stel tijd- en geldlimieten
  • Neem regelmatig pauzes
  • Accepteer verlies als onderdeel van het spel
  • Jaag nooit op verliezen
  • Vermijd gokken bij emotionele problemen
  • Leen nooit geld om te gokken
  • Zoek hulp als je gokken uit de hand loopt

Gokken hoeft geen probleem te zijn als je het op een verantwoorde en beheerste manier doet. Onthoud dat gokken in de kern bedoeld is als entertainment, niet als inkomstenbron. Door jezelf limieten op te leggen, risico’s te vermijden en je gokgedrag goed te monitoren, kun je van gokken genieten zonder in de problemen te raken. Weet wanneer het tijd is om te stoppen en zoek zo nodig professionele hulp. Met de juiste voorzorgsmaatregelen en selfcontrol kan gokken een leuke vrijetijdsbesteding zijn.