Je cashflow voor en na een wedstrijd beheren

Het beheren van je cashflow voor en na een wedstrijd is cruciaal voor elke sporter. Een goede cashflowplanning helpt je om financieel gezond te blijven en te voorkomen dat je in de problemen raakt. In dit artikel bekijken we de belangrijkste stappen en strategieën voor een effectief cashflowmanagement rondom een wedstrijd.

Het belang van cashflow begrijpen

Cashflow is de hoeveelheid cash die in en uit je bedrijf of huishouden stroomt. Een positieve cashflow betekent dat je meer geld binnenkrijgt dan dat je uitgeeft. Een negatieve cashflow geeft aan dat je uitgaven hoger zijn dan je inkomsten.

Een gezonde cashflow is cruciaal voor elke sporter. Het geeft je de financiële ruimte om optimaal te presteren, zonder je zorgen te hoeven maken over geld. Daarnaast stelt het je in staat om te investeren in je sportcarrière, bijvoorbeeld in betere uitrusting, training en voeding. Kortom, een goede cashflowplanning is essentieel voor succes.

Een budget opstellen

Het opzetten van een budget is de basis voor het beheersen van je cashflow. In je budget houd je bij wat je maandelijkse inkomsten en uitgaven zijn. Zo krijg je inzicht in waar je geld naartoe gaat en kun je zien of je uitgaven in balans zijn met je inkomsten.

Maak onderscheid tussen vaste lasten (huur, abonnementen, etc.) en variabele uitgaven (boodschappen, uitjes, kleding, etc.). Zo zie je makkelijker waar je kunt besparen als dat nodig is. Houd ook rekening met onverwachte kosten, zoals een reparatie. Door een buffer op te bouwen, ben je voorbereid.

Bekijk ten slotte of er uitgaven zijn die je kunt uitstellen tot na een wedstrijd. Denk aan de aanschaf van nieuwe sportkleding of een duur tijdschriftabonnement. Zo houd je in aanloop naar een wedstrijd je uitgaven beperkt.

Je cashflow bijhouden

Als je eenmaal een budget hebt, is de volgende stap om je daadwerkelijke inkomsten en uitgaven bij te houden. Door je cashflow nauwkeurig te registreren, zie je of je je aan je budget houdt en kun je zo nodig bijsturen.

Maak gebruik van een cashflow spreadsheet of een app om al je inkomsten en uitgaven makkelijk bij te houden. Categoriseer je uitgaven (eten, sport, vaste lasten, etc.) zodat je inzicht krijgt in je uitgavenpatroon.

Bekijk je cashflow wekelijks of maandelijks en analyseer afwijkingen. Als je meer uitgeeft dan begroot, bedenk dan manieren om de komende periode te besparen. Een disciplinering van het bijhouden van je cashflow is de sleutel tot succes.

Je inkomsten maximaliseren

Een andere manier om je cashflow te verbeteren, is door je inkomsten te verhogen. Inkomsten kunnen bestaan uit salaris, sponsoring, prijzengeld en andere bronnen.

Kijk eens kritisch naar je carrièreplanning. Zijn er manieren om meer prijzengeld te verdienen door aan beter betaalde wedstrijden mee te doen? Kun je extra sponsoren aantrekken door meer aandacht te genereren?

Maak daarnaast gebruik van alle mogelijke subsidies en toeslagen om je sportinkomsten aan te vullen, zoals topsportregelingen. Ook kun je kijken naar side jobs om wat bij te verdienen, bijvoorbeeld door clinics te geven.

Je uitgaven beperken

Beperk waar mogelijk je uitgaven in de aanloop naar een belangrijke wedstrijd. Stel niet-noodzakelijke aankopen uit en vermijd dure luxe uitgaven. Maak een lijst met besparingsmogelijkheden, zoals:

 • Minder vaak uit eten gaan en meer zelf koken
 • Goedkopere boodschappen doen en aanbiedingen bekijken
 • Abonnementen en lidmaatschappen opzeggen
 • Vouchercodes en kortingsacties gebruiken
 • Kosten voor vervoer drukken (fiets, OV i.p.v. auto)
 • Minder energie verbruiken (korter douchen, verwarming lager)

Probeer voor grote uitgaven te sparen of ze uit te smeren, zoals de aanschaf van een duur stuk apparatuur. Met discipline in je uitgaven houd je meer cashflow over voor de wedstrijd.

Overschotten investeren of aflossen

Als je door goed budgetteren en cashflow management een financieel overschot hebt, zorg dan dat dit geld niet stil blijft staan. Je kunt het gebruiken om schulden af te lossen of verstandig te investeren.

Los met surplus cash bijvoorbeeld dure leningen of creditcardschulden af. Zo voorkom je dat je in de min staat. Je kunt ook een deel van je overschot beleggen om rendement te genereren. Kies wel voor veilige, liquide beleggingen met weinig risico.

Een andere optie is te investeren in je sportcarrière, bijvoorbeeld met betere apparatuur of extra training en begeleiding. Dit vergroot je kansen op succes. Zorg wel dat je cashflow op orde blijft en niet te veel risico neemt.

Cashflowproblemen voorkomen

Met goede planning en discipline kun je cashflowproblemen voorkomen. Zorg altijd voor een financiële buffer van minimaal 3-6 maanden aan vaste lasten. Dan kun je tegenslagen opvangen.

Blijf alert op onverwachte kosten. Voorkom boetes door rekeningen op tijd te betalen. Verzeker jezelf ook goed tegen blessures of annuleringen, zodat je inkomsten gedekt zijn.

Vermijd ook risico’s in aanloop naar een wedstrijd. Koop geen dure apparatuur op afbetaling en leen geen grote bedragen. Hou je cashflow gezond met een conservatieve aanpak.

Je cashflow verbeteren

Er zijn verschillende creatieve manieren om je cashflow tijdelijk te verbeteren rondom een wedstrijd:

 • Vraag betalingskorting bij leveranciers als je vooraf grote bedragen betaalt.
 • Sluit je aan bij inkoopcollectieven om materialen en diensten goedkoper in te kopen.
 • Maak gebruik van elektronische en mobiele betaaloplossingen om betalingen sneller te ontvangen.
 • Bied vroegboekkortingen of andere kortingsacties om vooraf inkomsten te genereren.
 • Verhoog je verkoopprijzen of boekingskosten tijdelijk.
 • Overweeg crowdfunding om extra inkomsten te werven van fans.

Wees creatief, maar neem geen overdreven risico’s. Elke euro extra helpt je cashflow.

Credit checks en betalingsvoorwaarden

Wees voorzichtig met klanten die op rekening willen afrekenen. Voer altijd een kredietcheck uit om te zien of ze kredietwaardig zijn. Stel ook duidelijke betalingsvoorwaarden op.

Vraag een aanbetaling van 30-50% vooraf en bepaal boetes bij te late betaling. Overweeg zakelijke kredietverzekeringen als extra zekerheid. Zo beperk je het risico van wanbetalers wat je cashflow onder druk kan zetten.

Lange termijn cashflow strategie

Tot slot is het belangrijk om ook naar de lange termijn te kijken voor een gezonde cashflow. Bouw geleidelijk reserves op voor later en diversifieer je inkomsten, zodat je minder afhankelijk bent van wedstrijdpremies.

Investeer ook in jezelf door bijvoorbeeld een studie te doen naast je sport. Dat biedt financiële zekerheid voor de toekomst. Met goede cashflow strategieën nu, sta je financieel sterk gedurende je hele carrière.